El vocabulari de la natura: SOLL

Aquesta setmana us presentem una nova edició de la sèrie El vocabulari de la natura. Hui el protagonista és el terme 'soll', en femení, que vol dir "cort de porcs" en paraules del Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). En aquesta línia, el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) el defineix com a " corral de porcs" i també, per extensió, com a "lloc brut i pudent". És, però, el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) el que ofereix una caractertizació més precisa: "lloc tancat de paret on es tenen tancats els porcs per engreixar-los".

De 'soll' existeixen un bon grapat de geosinònims, tal com fa notar l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC): porcatera, porquera, porcigola, corral, cort, ... . El nostre mot, segons indica aquest ALDC, predomina a les comarques del nord del País Valencià, en la rodalia de Castelló de la Plana, a la Plana Alta, i de Vilafranca, a l'Alt Maestrat. També és present a la comarca aragonesa del Matarranya i a localitats del Baix Penedès i del Garraf, a Catalunya. A les Illes Balears, la seua àrea de coneixença se circumscriu a gran part de l'illa de Mallorca i a Menorca. 

Aquesta distribució geogràfica coincideix, més o menys, amb la feta pel DCVB, el qual, a banda d'als territoris anteriors, registra la paraula 'soll' a la Segarra, a la Conca de Barberà, al Camp de Tarragona i al Priorat.


Exemple d'una soll a prop d'Es Cucó d'en Sans,
al terme municipal d'Andratx, a l'illa de Mallorca
Font: Mapio.net

Al ser 'soll' un mot comú, la seua petjada a la toponímia ha estat mínima. Així doncs, a Catalunya només hi trobem l'església de santa Eugènia de les Solls, en ruïnes, junt al mas de santa Eugènia, al terme de Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà. Al País Valencià no hi ha cap registre.

Per últim, i pel que fa a l'etimologia de la paraula, cal dir que el seu origen és incert. El DCVB dóna dos possibles orígens. D'una banda, que 'soll' derive del llatí suīle, amb el mateix significat. D'altra, que provinga d'un gàl·lic *su-tege, relacionat amb la paraula basca tʃola, que vol dir el mateix.

En aquesta darrera línia etimològica s'arrenglera el Gran Diccionari de la Llengua Catalana (GDLC) en dir que 'soll' té el seu origen en l'indoeuropeu sus, que significaria 'porc', i que hauria evolucionat per influència del llatí vulgar *sŭbtŭlus, "soterrani".

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net

GRUP ENCICLOPÈDIA CATALANA. Gran Diccionari de la Llengua Catalana. http://diccionari.cat

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. http://www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. http://terrasit.gva.es/val

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Atles Lingüístic del Domini Català. http://aldc.espais.iec.cat

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat

Comentaris

  1. Hola, bon dia. Doncs segons el DCVB no tenen res a veure aquestes paraules. En principi, Sollana derivaria del nom personal llatí Sullius.

    Gràcies per llegir-nos!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada