Calaix d'interior: un tast tradicional, les congretes.

Aquesta setmana vos presentem una nova edició de la sèrie "Calaix d'interior" i ho fem amb un article que farà que us xucleu els dits. Anem a parlar-vos de les congretes, o congrets, una pasta típica de l'interior xurro del País Valencià, també present a altres indrets com ara el Maestrat, el Vinalopó o les Illes Balears.

Congretes

Les congretes són una herència de la presència dels musulmans a les nostres terres. Tal vegada, una de les descripcions més antigues que tenim d'aquest dolç és de 1611, només dos anys després de l'expulsió dels moriscos del Regne de València. La trobem al llibre Tesoro de la lengua castellana, o española de Sebastián de Covarrubias Orozco.

"Congretes llaman en Valencia ciertos bolluelos de masa, de pan y açucar, con que entretienen los niños, porque tienen forma de congrios pequeños".
(De Covarrubias, 1611: 232)

Hi ha diverses maneres d'elaborar-les, com sol passar en els plats populars. Per exemple, la recepta tradicional al Villar (els Serrans) és la següent: 

(Quantitats per a una safata de forn)
* 90 grams d'aiguardent (cassalla o anís)
* 180 grams d'oli 
* 400-450 grams de farina. 

Es col·loca tot dins d'un got, es remena durant uns segons fins que es forme una pasta de textura blana. Amb ella fem unes boletes una miqueta xafades i les deixem sobre una safata de forn folrada amb paper parafinat. Fiquem un poc de sucre al damunt i les introduïm de 15 a 20 minuts al forn a 180 graus, fins que es doren. 


A Sot de Xera (els Serrans) la recepta no varia gaire. Únicament s'especifica que l'oli ha de ser de girasol. Ací teniu un vídeo per a veure com els preparen en aquest poble valencià https://vimeo.com/10171073


A la zona del Vinalopó, en concret a Crevillent, aquests dolços tenen una forma allargada que recorda a la del congre, peix que és el que li dóna nom a la pasta. La seua recepta és a base de farina, sucre, ous i matafaluga. També aquesta és la recepta a Benassal (Alt Maestrat) i a Tortosa (Baix Ebre), on l'anomenen "congre", segons el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB).


En molts pobles es típic repartir les congretes en festivitats religioses. Per exemple, a les Fonts d'Aiòder (Alt Millars) es donen per Sant Blai, a Matet i a Pavies (Alt Palància) per Sant Antoni o a Villamalur (Alt Millars) per les festes de maig i de setembre. Tanmateix, en altres llocs és típic del Nadal o de la Pasqua.
Si vos animeu amb aquest dolç, aviseu-nos i passarem a pegar un mosset! :)

REFERÈNCIES
AGEA, Laura (2015). Cuina tradicional de la serra d'Espadà (I): els dolços. http://espadaniques.blogspot.com.es/2015/08/cuina-espada-i.html
ALCOVER i MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
CANECOSITAS. Congretes (pastas de anís). http://www.recetariocanecositas.com/congretes-pastas-de-anis/
DE COVARRUBIAS, Sebastián (1611). Tesoro de la lengua castellana, o española. 
MENARGUES, Josep (2012). La Pasqua des Congrets. http://100x100crevillent.blogspot.com.es/2012/04/la-pasqua-des-congrets.html
MURAL UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Tradiciones y festividades: gastronomía. http://mural.uv.es/vicbamon/tradicionesyfestividades.html

Comentaris