L'amenaça granada

Ja fa mesos que els senderistes que caminem per la serra d'Espadà ens havíem adonat del color granat que estaven adquirint molts pins. Aquest canvi de coloració s'havia fet més evident els darrers mesos, amb la pujada de les temperatures i l'accentuació de la sequera que patim. En el cas d'Onda, el pinar ubicat entre la caseta de Marimon i el Montí menor és bona mostra del que diem.
Uns dies enrere, publicava al meu compte de Twitter personal unes fotografies de la muntanya del Montí, a Onda, on es podia veure perfectament aquest fenomen. Paral·lelament, el diari Las Provincias va publicar el passat dia 23 d'agost la següent informació: http://www.lasprovincias.es/comunitat/201408/23/plaga-amenaza-monte-valenciano-20140823000227-v.html 
Per tant, tot apunta a l'insecte Tomicus piniperda. No hem trobat un nom concret per a referir-se a ell en valencià, però en castellà se'l coneix com barrenillo. Com que no som experts en la matèria, hem amanit un recull de diversos articles interessants sobre aquest insecte que ens està tenyint les verdes muntanyes de roig intens. Pensem que amb aquest recull podem conéixer una miqueta millor aquest insecte.
Tot seguit, reproduim les fotografies que vaig adjuntar en el tuit, preses en el recorregut de les sendes SL-CV 107 i SL-CV 142, així com també, algunes imatges del Tomicus piniperda que hem trobat per Internet.

TOMICUS PINIPERDA - GENERALITAT VALENCIANA
http://www.citma.gva.es/va/web/medio-natural/tomicus-piniperda

PERFORADORS DELS BROTS - GENERALITAT DE CATALUNYA
http://www20.gencat.cat/docs/dmah/Home/Ambits%20dactuacio/Medi%20natural/Gestio%20forestal/Sanitat%20forestal/Plagues%20i%20malures%20forestals/Fitxes%20de%20plagues%20forestals/07.pdf

PERFORADORS DE PINS - GOVERN D'ARAGÓ
http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=NTCS011632ZI23398&id=23398

TOMICUS PINIPERDA - JUNTA D'ANDALUSIA
http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=NTCS011629ZI23389&id=23389

TOMICUS PINIPERDA - VIQUIPÈDIA EN CASTELLÀ
http://es.wikipedia.org/wiki/Tomicus_piniperda



Alguns dels arbres afectats al paratge del Montí




Tomicus piniperda i les seues conseqüències

Comentaris