Mançanilla vera (camamilla)

Després d'uns dies de merescudes vacances al blog de Camins en la Natura, tornem amb la primera d'una sèrie d'actualitzacions què anem a dur a terme relacionades amb els usos què a Onda se'ls dóna a les plantes. Les dades per a realitzar aquests xicotets articles les hem recollides d'un treball titulat "Usos de plantes a la Vila d'Onda", obra del Doctor en Bioquímica Antoni Garcia i Molina, onder què actualment desenvolupa la seua tasca científica a Alemanya, i al qual li agraïm la seua col·laboració amb nosaltres.
Hui anem a parlar de la planta chamomilla recutita, més coneguda a la nostra localitat com mançanilla o mançanilla vera, mot prés del castellà manzanilla. El seu nom en valencià normatiu és camamilla.
A aquesta planta, de la qual podem veure davall d'aquestes línies algunes fotografies, se li donen, fonamentalment dos usos.
En primer terme, les seues infusions es poden aplicar als ulls, mitjançant un cotó-en-pèl, per a guarir-nos de les malalties oculars.
En segon terme, també s'usen les seues infusions per a llevar el mal de panxa i per a ajudar al cos a fer bones digestions.



La propera setmana tornarem a actualitzar el blog amb un xicotet text sobre una altra de les plantes què podem trobar al terme d'Onda, però no volem tancar aquest primer article sense recordar a un personatge com Salvador Piquer i Molina, "el Tio Sarasa", veí del carrer Sant Pere, mort fa més de quaranta anys, què, acompanyat per un ase, es dedicava a anar pel terme recol·lectant plantes per a emprar-les en tot tipus d'aplicacions.

Retrat del Tio Sarasa què pertany a l'Arxiu Fotogràfic de la Caixa Rural d'Onda

Comentaris